Hrana 27. listopada 2010.

Njoki od bundeve s vrganjima

Njoki-Vilica
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Guštaj u ukusnim jesenskim plodovima pripremljenima na originalan način! Saznaj kako napraviti savršene njoke od krumpira, a onda kreni i korak dalje i isprobaj njoke od bundeve. Delikatnog su, ali prepoznatljivog okusa, pa ih je najbolje ih je poslužiti uz pirjane vrganje

Gušti u bundevi

Ona nije samo ukras za Noć vještica ili Pepeljugina kočija. Ona je puno više od toga. Ona je ukusna, siromašna kalorijama i lako probavljiva i odličan je izvor vitamina i minerala. Ona se može pripremiti na bezbroj načina. Ona je – bundeva

Preporučujem ti da pokušaš napraviti njoke od bundeve. Delikatnog su, ali prepoznatljivog okusa pa je šteta je prekriti njihov okus teškim umacima. Najbolje ih je poslužiti uz pirjane vrganje ili pak na malo putra aromatiziranog svježim listovima kadulje. Gurmani, zasučite rukave! Krećemo!

Sastojci za 4 osobe

Tijesto za njoke:

  • 500 g bundeve
  • 200 g krumpira
  • 150 g integralnog brašna
  • 1 jaje
  • sol

Umak:

  • 600 g svježih vrganja
  • 10 g suhih vrganja
  • 4 češnja češnjaka
  • 4 listića svježe kadulje
  • sir Grana padano 
  • peršin
  • maslinovo ulje

Priprema s guštom

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Izreži bundevu na pola i očisti od koštica. Izreži 500 g bundeve na kriške od oko 5,6 centimetara debljine. Posloži kriške na papir za pečenje na limu za pečenje te peci 25-30 minuta. Kad je bundeva pečena izvadi je iz pećnice i ostavi da se malo ohladi te je propasiraj kroz pasirku za krumpir (vidi sliku). Bundevu u ovom slučaju nikako ne miksaj jer bi na kraju dobila juhu, a ne smjesu za njoke.
  2. U međuvremenu stavi kuhati krumpir s korom u slanu vodu. Kad su krumpiri kuhani, iscijedi ih i ostavi da se malo ohlade te ih oguli i ispasiraj. (A sad kad smo već kod njoka moram ti dati nekoliko savjeta. Kada radiš njoke nemoj nikad, ali baš nikad, kuhati krumpir bez kore jer onda bude previše vodenast, što za posljedicu ima da moraš dodavati više brašna… A to onda znači da njoki od krumpira postanu pretvrdi i ljepljivi - osim ako ne želiš napraviti žvakaću gumu s okusom njoka. Nemoj nikad miksati krumpir, nego ga samo pasiraj kroz pasirku. Da, naravno da sam ja to sve isprobala i da sam tada njoke bacila…. Kod njoka od krumpira i bundeve bitno je da, kad ih mijesiš, dodaš što je moguće manje brašna. Nema veze ako ne budu savršenog oblika, bit će zato savršenog okusa i topit će se u ustima. Skoro pa ih se ne mora ni žvakati.)
  3. Ispasirane krumpire dodaj bundevi. Dodaj 80 grama brašna (pola od gore navedene količine), jedno jaje i sol. Dobro izmijesi rukama. Mijesi sve dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Nemoj dodavati više brašna. Smjesa mora biti kompaktna, ali mekana. 
  4. Stavi lonac s vodom na vatru i ostavi neka voda zakuha. Za to vrijeme pobrašni površinu ili dasku na kojoj ćeš oblikovati njoke. Tijesto raspodijeli na pet ili šest jednakih dijelova. Lagano valjajući komad tijesta na površini prekrivenoj s malo brašna formiraj dugačke štapiće od tijesta. Razreži nožem na komadiće dužine cca 2 centimetra. 
  5. Suhe vrganje stavi u malo vode da omekšaju. Kad omekšaju, sitno ih iskosaj. Svježe vrganje očisti. Veći dio izreži na kockice, a dio od klobuka nasjeckaj na tanke kriške debljine cca 2 milimetra (za dekoraciju). Nasjeckaj tri češnja češnjaka. Na 2 žlice maslinovog ulja poprži kratko češnjak i kockice vrganja kojima si dodala iskosane omekšale suhe vrganje (cca 5 minuta). Kriške klobuka vrganja poprži na malo nauljenoj tavi s maslinovim uljem na jakoj vatri (oko 1 minutu sa svake strane). 
  6. Kad je voda za njoke zakuhala dodaj dio po dio njoka da se skuhaju. Nikad ih ne stavljaj previše da se ne bi zalijepili. Kad ih izvadiš, polij ih s malo maslinovog ulja i stavi kuhati novu turu. I tako sve dok ne skuhaš sve.
  7. Posluži njoke na tanjure i dodaj kockice vrganja. Od kriški vrganja napravi po jednu ružicu i zajedno s listom kadulje stavi na sredinu njoka. Dodaj par tankih kriški sira Grana padano i malo nasjeckanog peršina te po želji maslinovog ulja.

Kao predjelo možeš poslužiti juhu od maruna s lisičarkama.

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar nasmijana
      nasmijana

      ..izgleda jako privlačno!! ..svakako će se u skorije vrijeme, već narednih dana, ovo kuhati i kod mene.. ..u slast! mmmm :))

    • Default avatar -
      Delphine

      Hvala Marinela za super recept ! :) Da kažem iskreno nije mi tako dobro uspjelo jer je smjesa bila jako tekuća pa nisam mogla nikakvo tjesto napraviti od toga te sam ubacila u vrelu vodu male količine smjese s žlicom. To je vjerojatno zbog brašna. Ali bilo je super ukusno. Jedva čekam sljedeći recept :)

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.