Eko 15. lipnja 2011.

8 trikova za čišćenje limunom

Limun_Ciscenje1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od dezinficiranja kuhinjske daske do ribanja kade ili tuš-kabine, kiselo južno voće prvak je na polju čišćenja u kućanstvu. Limun je toliko djelotvoran da u raznim situacijama može zamijeniti neka od tvorničkih sredstava za čišćenje iz uobičajenog kuhinjskog arsenala

Učinkovit protiv bakterija

Zašto je limun tako moćno sredstvo za čišćenje? Kemičari pripisuju to svojstvo jakoj limunovoj kiselini koja ubija bakterije i odmašćuje površine, ostavljajući im uz to ugodan miris. Limun je poznat i kao sredstvo za osobnu higijenu, jer višeminutno grgljanje svježe limunade ubija bakterije u usnoj šupljini i uklanja neugodan zadah.

Uvjeri se sama u antibakterijska i odmašćujuća svojstva limuna na raznim površinama u domaćinstvu. Za početak osvježi kuhinjsku dasku za rezanje, napravu nezaobilaznu kod spremanja većine jela.

1. Iscijedi pola limuna po njenoj površini i pusti da stoji desetak minuta. Drvena daska izvrsno će upiti limun, a rezultate ćeš vidjeti i ako sokom premažeš plastičnu dasku. Limunov će sok razrijediti masne mrlje i olakšati njihovo uklanjanje krpom. Iskoristi iscijeđenu polovicu limuna i njenom unutrašnjom stranom istrljaj dasku radi ubijanja bakterija.

Limun umjesto sapuna

2. Površine od mjedi, bakra i kroma ne obrađuj sintetskim kemikalijama, već limunovom polovicom. Limunska kiselina probija se kroz mineralne naslage i olakšava njihovo odstranjivanje krpom. Još je djelotvornije ako na polovicu limuna prije struganja naneseš sol, jer će sjaj tada biti jači.

3. Ako ne želiš da ti mikrovalna pećnica zaudara po hrani koja se grijala, isjeckaj limun na tanke režnjeve i rasporedi ih u posudu od mikrovalne. U posudu nalij vruću vodu, stavi je u pećnicu i zagrij 90 sekundi na najjače. Isparavanje limunske kiseline uništit će bakterije i ovlažiti unutrašnjost, olakšavajući uklanjanje skorenih komadića hrane. Na kraju obriši unutrašnjost vlažnom krpom.

4. Kada ostaneš bez deterdženta za pranje suđa, uzmi pola limuna i po unutrašnjoj strani naspi sodu bikarbonu. Potom s limunovom polovicom ribaj posuđe kao što bi ih ribala spužvom. Osim tanjura i posuda, i tvoje će ruke poprimiti ugodan limunski miris.

Odjeća s mirisom limuna

5. Napravi pastu od limunovog soka i boraksa. Uz pomoć stare, otpisane četkice za zube tom smjesom izribaj pločice, kutove i procjepe - zapravo sva mjesta koja su teško dostupna krpi i spužvi.

6. Sok od cijelog limuna umiješan u tri decilitra vode poslužit će za čišćenje prozorskih stakala, odstranjujući masnoću, čađu i ostale prljavštine. I unutrašnjost kabine za tuširanje ili kadu možeš očistiti ovim prirodnim sredstvom, umjesto agresivnim kemikalijama.

7. Iscijedi pet limuna, ulij sok u raspršivač te ga rasprši po ciljanoj površini. Limunska kiselina razgradit će kamenac i rastopiti naslage od sapunice.

8. Najjednostavnija primjena limuna ipak je davanje mirisa opranom rublju. Dodavanje samo jedne čajne žličice limunovog soka deterdžentu bit će dovoljno za obogaćivanje odjeće "parfemom" od citrata.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.