Hrana 25. lipnja 2011.

Rižoto sa škampima

Rizoto-Sa-Skampima1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rižoto sa škampima idealan je ljetni obrok. Prilikom pripreme ovog klasičnog jela pazi da dobro očistiš škampe, te da rižu skuhaš "al dente", a gotovo jelo posluži uz čašu hladnog bijelog vina Sauvignon blanc

Vječna klasika

Opet mi se posrećilo – naletjela sam na male škampe po povoljnoj cijeni na tržnici. Ovaj put odlučila sam se napraviti rižoto sa škampima. Vječna klasika, ali uvijek jako dobra. 

Ako ne znaš što bi se moglo svidjeti tvojim gostima za večeru, uvijek se možeš pouzdati u ovakav klasičan recept. Za dobar rižoto važan je dobar temeljac i da riža ostane "al dente".

Sastojci za 2 osobe

  • 600 g manjih škampi
  • 150 g riže arborio
  • 1 dl bijelog vina
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • 1 žlica putra

Za temeljac:

  • 1 korijen peršina
  • 1 poriluk
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • 2 lovorova lista
  • glave i kliješta škampa

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti rižoto sa škampima.

Priprema s guštom

  1. Škampe ćeš očisti tako da im prvo skineš kliješta, a zatim glavu. Ljuske skidaš u smjeru od glave prema repu. Izvadi utrobu - to je ona crvena ili crna nit koja se proteže duž leđa. Nije ih teško čistiti, ali je vremenski zahtijevno ako su maleni. No, vrijedi se potruditi. 
  2. Stavi kuhati temeljac. U oko tri litre vode kuhaj mrkvu, korijen peršina, luk i poriluk, glave i kliješta škampa. Bitno je da svi sastojci budu pokriveni vodom. Temeljac nemoj soliti. Kuhaj na laganoj vatri i povremeno pažljivo, uz pomoć žlice, skidaj prljavštinu koja se skuplja na površini. Kuhaj oko 45 minuta.
  3. Kada je temeljac gotov ostavi ga da se ohladi tako da staviš lonac u vodu s ledom. Pazi, naravno, da ti ta voda ne uđe u temeljac. Kad se ohladi pokupi ostatak prljavštine koja se skupila po vrhu temeljca. Uz pomoć kaciola polako prebaci temeljac u čistu posudu. Nemoj ga prelijevati jer onda više neće biti bistar i sve što se sleglo na dnu padele dići i zamutiti ga.
  4. Kada radiš rižoto uvijek pazi da ostane "al dente" po završetku kuhanja jer i kasnije kad riža više nije na vatri, a dok je pripremaš za serviranje ona se od akumulirane topline može prekuhati! 
  5. Na dvije žlice maslinovog ulja kratko poprži rižu i dodaj joj bijelo vino. Kad vino potpuno ispari dodaj temeljac od škampi u količini dovoljnoj da pokrije rižu i povremeno miješaj. Temeljac dolijevaj nekoliko puta dok riža ne bude kuhana "al dente". Dodaj soli i papra po želji.
  6. Dok se rižoto kuha ne pokrivaj ga poklopcem, cilj je da sav temeljac ispari i upije ga riža. 
  7. Kada je rižoto skoro gotov poprži repove škampa na nekoliko kapi maslinovog ulja, na laganoj vatri, ne duže od jednu minutu sa svake strane, da ne bi postali gumeni!
  8. Kada je rižoto "al dente" dodaj jednu žlicu putra i dobro promiješaj. 
  9. Serviraj rižoto na tanjure i na njega škampe. Posluži odmah.
  10. Uz ovo jelo dobro će doći čaša hladnog bijelog vina Sauvignon blanc-a.

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.