Fitness 19. srpnja 2011.

Zumba fitness - novi trend u svijetu

Zumba_1450X300_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Što je to toliko posebno u zumba fitnessu da je cijeli svijet poludio za ovom vrstom vježbanja? Zumba garantira dobru zabavu uz motivirajuću glazbu latino ritmova i jednostavnu koreografiju koju svaka polaznica lako može pratiti, a već se nudi nekoliko vrsta zumbe poput zumbe u vodi ili zumbe sa spravama za kružni trening

Zumba je pronašla formulu uspjeha, a to je zabava kroz motivirajuću glazbu, uglavnom latino ritmova ( koristi se i country, disco, swing, rock…), jednostavni koraci i koreografije koje se ponavljaju dovoljan broj puta kako bi ih svaki polaznik mogao pratiti, intenzitet koji zadovoljava svakoga od početnih do naprednih vježbača, te na kraju globalni mega marketing koji je pridonio tome da svi čuju za zumbu.

Ljudi često dolaze u fitness centre tražeći zumbu, a pritom ne znaju kakva je to vrsta vježbanja. To je dokaz da globalni marketing može prodati sve, a posebno ako se radi o kvalitetnom proizvodu kao što je zumba.

Najveći svjetski pokret u grupnom vježbanju

I kada svi misle da je sve izmišljeno i da nema više novih mogućnosti, netko nas iznenadi. Svakih desetak godina pojavi se na tržištu veliki trend u grupnom rekreativnom vježbanju, potpomognut s bezbroj malih programa i rekvizita koji su više ili manje uspješni.

Počelo je 80-ih kada je Jane Fonda pokrenula revoluciju vježbanja. Zatim 90-ih se pojavio step aerobic koji je izazvao veliku revoluciju u vježbanju i zadržao se sve do današnjih dana. 2000. godinu su obilježila dva velika trenda, a to su pilates i thai bo. Iako je pilates osmišljen 1912., tek 2000. je bio svjetski bum, naravno zbog globalnog marketinga. 2010. svakako pripada zumbi, do sada najvećem svjetskom pokretu u grupnom vježbanju.

Iako se latino aerobic prakticira u svijetu vjerojatno od početka grupnog vježbanja, zumba fitness je svojim sasvim drugačijim pristupom promijenila svijet vježbanja. Postoje nekoliko plesnih stilova u zumba fitnessu, a to su salsa, merenque, qumbia i reggaeton (nakon te osnove koriste se i svi mogući ostali stilovi – trbušni ples, flamego, tango, country…).

Biraj između zumbe u vodi ili zumbe s vježbama snage

Svaka pjesma od pojedinog stila sadrži samo nekoliko osnovnih koraka koji se na određeni dio pjesme ponavljaju. To znači da više nije potrebna posebna metodologija pokazivanja koraka jer su oni dovoljno jednostavni, a kada se nakon nekoliko treninga ista pjesma s pripadajućom koreografijom ponovi, svi vježbači tada mogu uživati u toj glazbi i koreografiji. Svaki sat (trening) se sastoji od 10 do 12 pjesama različitih stilova, koreografija i intenziteta.

No to nije sve. Budući da je zumba savršen business, već u ponudi imamo i nekoliko različitih vrsta zumbe, a to su zumba tonning u kojoj svoje tijelo možemo učvrstiti vježbama snage, zatim aquazumba – zumba u vodi, zumba gold – zumba za vježbače treće dobi, zumbatomic – zumba za djecu, zumba circuit – zumba sa spravama za kružni trening.

Uvijek se postavlja pitanje: koliko će se dugo neki trend u vježbanju zadržati? Iz priloženog vidimo da zumbi nema kraja i siguran sam da će još dugo biti na sceni. I na kraju koji je smisao svih tih novih trendova? Kada jedni govore: kakve su ovo gluposti, pa vježbanje je vježbanje, drugi su zahvalni na trendovima jer im oni održavaju interes za vježbanje. Vježbanje, ustvari kretanje uz današnji način života je potreba, a na koji način ćemo se pokrenuti je nebitno, važno je da se krećemo. I zato zahvalimo na zumbi i nadajmo se da će biti sve više sličnih trendova koji će nas natjerati da se pokrenemo i počnemo vježbati.

Više info na: www.gokyfit.hr

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar luela
      luela

      općenito su mi super sve metode vježbanja inspirirane plesom, a zumba pogotovo s obzirom da kombinira stvarno puno plesova i odličnu muziku.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.