Ljepota i relax 15. rujna 2011.

Pilingom ukloni prištiće na leđima!

Tusiranje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čitateljica Petra obratila nam se zbog problema s prištićima na leđima koji joj predstavljaju veliki estetski problem. Što sve utječe na nastanak akni na leđima, koliko teške takve upale mogu biti te kako se riješiti prištića savjetuje spec. dermatologije i venerologije Nevia Delalle Lozica i medicinska kozmetičarka Zdenka Bošnjak

Prištići ili akne nastaju na mjestima koja označavamo seboroičnim predjelima kože, dakle na mjestima gdje su lojne žlijezde najbrojnije. To su najčešće područje vlasišta i obrva, nazolabijalno (sa strane nosa prema usnama) i mentolabijalno (udubine ispod kuteva usana) područje, prsište, preponska i perianalna regija, ali i gornji dio leđa te sakralna regija (križna kost).

Prehrana i higijena utječu na pojavu prištića

Svi utjecaji koji potiču stvaranje akni na drugim dijelovima kože odgovorni su i za njihovo stvaranje na leđima. Pojava ovakvih promjena u pubertetu je česta zbog hormonalnog utjecaja androgena, a kod dječaka akne na leđima nastaju češće i težeg su oblika.

Na nastanak prištića na leđima utječu i neka patološka stanja, kao i određeni lijekovi, a važno mjesto zauzimaju nasljedni čimbenici, te utjecaj okolišnih faktora - prehrana, higijena, radna okolina.

Seboroična koža pogoduje rastu i razvoju brojnih bakterija i gljiva, pa se cijela situacija može dodatno zakomplicirati. Najčešće se na leđima manifestiraju kao otvoreni komedoni (nečistoće unutar pore), upaljene papule ili pustule, a u težim slučajevima i kao acne conglobata koje spadaju u najteži oblik bolesti (duboki, tvrdi i bolni čvorovi koji fistuliraju).

Treba smanjiti izlučivanje lojnica

Liječenje akni na leđima provodi se ovisno o težini bolesti. Terapija se kod lakših oblika uvijek započinje blažom lokalnom terapijom. Potom se prema potrebi dodaju agresivniji lokalni preparati, a u konačnici i sistemska terapija gdje vodeće mjesto zauzimaju antibiotici i retinoidi (derivati vitamina A).

Cilj je je smanjiti izlučivanje lojnica, zaustaviti razvoj i rast bakterija te djelovati keratolitički (pospješiti ljuštenje i odstranjivanje odumrlih stanica epiderme) kako bi se smanjilo nastajanje komedona.

Također se mogu primjenjivati kemijski pilinzi na bazi salicilne kiseline i AHA kiseline, dermoabrazivni postupci i laserski postupci. Uz to je važno svesti na minimum sve vanjske čimbenike koji mogu potaknuti nastanak akni.

Liječenje se ponekad mora provoditi kroz duže vrijeme u intervalima, a za prve rezultate je potreban period od najmanje 6 mjeseci. Najvažnija je upornost i suradnja pacijenata, jer se često događa da pacijenti, ukoliko rezultat ne vide preko noći, odustanu.

Mišljenje kozmetičarke

'Prištići se najčešće javljaju kod tinejdžera zbog djelovanja hormona, ali mogu se javiti i kod osoba koje su jako izložene stresu, lošim prehrambenim navikama (puno masnoće u prehrani) i neprimjerenoj odjeći (mnogo znojenja).

Isto tako prištići mogu nastati i zbog korištenja neadekvatnih krema za tuširanje, ulja i gelova', kaže Zdenka Bošnjak, medicinska kozmetičarka, pedikerka i vlasnica Beauty Centra Zdenka.

Solarij isušuje prištiće

Jedna od mogućnosti uklanjanja prištića je solarij. 'Prištići na leđima nastaju zbog pojačanog lučenja kožne masnoće (sebuma) i zato je solarij dobar izbor - sunčanje isušuje i dezinficira kožu, što je u ovom slučaju jako dobro.

Druga mogućnost je peeling, i to sva četiri njegova oblika: mehanički, biološki, kombinirani i kemijski. Ovisno o stupnju nečistoće kože, odnosno upalnog procesa, kozmetičarka će procijeniti što je najbolje za tu kožu leđa', govori Zdenka Bošnjak.

Isto tako preporuča se i vaporizacija - parenje kože i mehaničko čišćenje.Kao i kod tretmana lica, dezinfekcija visokom frekvencijom i maska imaju odličan učinak.

'Maske su obično na bazi algi, gline i aloa vere, ovisno o obliku i veličini akni. Kod svakog korisnika kozmetičar sam predlaže što je određenom problemu potrebno', zaključuje Zdenka Bošnjak.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.