Hrana 24. veljače 2012.

Trikovi iz Marineline kuhinje

Tijesto_Pasica_1450X300
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Luk uvijek pirjaj na laganoj temperaturi kako ne bi zagorio, nemoj upotrebljavati previše začina i namirnica u jednom jelu, kad god možeš koristi svježe začine, kuhaj češće i prihvati kuhanje kao igru. Marinela Prodan, suradnica i kolumnistica Zdrave Krave otkriva ti male savjete koji su njoj pomogli u kuhanju

Nema potrebe da posežeš za gotovim zamrznutim jelima, juhama iz vrećice ili fast foodom. Potrošit ćeš jednako vremena. Samo zapamti da će ti trebati malo prakse da pripremiš domaća jela brzo i lako. Nema tu puno filozofije –  vježbom do savršenstva. Počni s jednostavnim jelima i usavršavaj se s vremenom. Ja ću ti pokušati pomoći kroz savjete koji su i meni pomogli u kuhinji!

Što trebaš znati o kuhanju?

  • Kad kreneš na tržnicu ili u dućan nikad nemoj očekivati da ćeš naći sve što si zapisala na listi za shopping. Bolje je da kreneš na tržnicu bez liste i vidiš što će se tamo naći pa onda odlučiš što ćeš kuhati. Obično se dogodi da baš to što si zamislila nećeš naći taj dan.
  • Kad kupuješ ribu nemoj se bojati dotaknuti je i pomirisati. Koža mora biti sjajna, blistava, a riba mora mirisati po moru. Škrge moraju biti crvene, a oči bistre i crne.
  • Investiraj u što bolji nož i neka uvijek bude naoštren. To je nezamjenjiv i najbitniji alat u kuhinji.
  • Uvijek pri ruci imaj sita raznih veličina jer nikad ne znaš što ćeš trebati pasirati da bi dobila finiju teksturu.
  • Priušti si barem jedan dobar bakreni lonac za rižota i karamel. Bolje provode temperaturu.
  • Dok kuhaš nastoj stalno održavati radnu površinu čistom. Sve što ti više ne treba odmah pospremi, makni, operi. Vjeruj mi, uvijek ima dovoljno vremena i za to. Biti će ti lakše kuhati, a i nakon ručka više nećeš imati što raditi osim spremiti suđe u perilicu. Znaš i sama da kad se lijepo najedeš, ne želiš odmah ići nešto raditi.
  • Kad isprobavaš recepte po prvi puta ili kad radiš deserte obavezno upotrebljavaj vagu. Nikad se ne oslanjaj na mjere žlice, žličice i čaše. Nisu sve istih veličina. Isto tako nisu sve namirnice jednako teške i jednakog volumena. Primjerice, žličica obične sitne morske soli teži više od krupne morske soli, pa ako recept traži žličicu krupne morske soli, a ti si stavila sitnu dogodit će ti se da presoliš jelo.
  • Kad god možeš koristi svježe začine. Posadi nekoliko vaza na balkon - dobro je pri ruci imati svježi timijan, kadulju, ružmarin, bosiljak. Svi se oni mogu kupiti u gotovo bilo kojem supermarketu ili vrtnom centru. Potrebno ih je samo jednom dnevno zaliti. Suhe začine drži na suhom, mračnom i hladnom mjestu. Vlaga, svjetlo i toplina su njihov neprijatelj i ako dolaze u dodir s njima gube arome. Znači, stalak sa začinima na radnoj površini pored štednjaka i nije tako dobra ideja. Kad god je to moguće cijele začine neposredno samelji u mlincu ili u mužaru (primjerice, zrna papra, cimet). Ne kupuj već samljevene začine.

Pročitaj još neke savjete koji će ti pomoći u uspješnom snalaženju u kuhinji!

Kako postupati s namirnicama?

  • Kad blanširaš povrće neka voda prvo zakuha. Kad zakuha, dodaj sol tako da voda bude slana kao more. Lonac za blanširanje povrća mora biti toliko velik da omjer povrća u odnosu na vodu bude barem jedan prema četiri.
  • Kod prženja je bitno da ulje dosegne temperaturu vrelišta. Kako bi znala je li temperatura dobra za prženje uvijek možeš kao test koristit drvenu kuhaču. Ako je uroniš i počnu se stvarati mjehurići oko nje onda je ulje dovoljno zagrijano. Nikad nemoj previše napuniti tavu za prženje s namirnicama jer će se temperatura smanjiti i namirnice će upiti previše ulja. Ja najviše koristim maslinovo ulje - za kuhanje, pečenje i prženje. Pročitala sam i nekoliko članaka o tome. Znanstvenici kažu da se kuhanjem i prženjem maslinova ulja gube neki biofenoli i još neki drugi sastojci, ali mu se nutritivna vrijednost ne mijenja. Ono hranu kod kuhanja i prženja obloži, a ne penetrira u nju tako da onda jedemo manje masnu hranu.
  • Nikad nemoj odmah dodati previše soli i začina. Kad dodaješ začine, stalno kušaj jelo. Nikad si nemoj dozvoliti da staviš na stol hranu koju nisi prethodno probala.
  • Luk jako lako zagori zbog velikog postotka šećera. Zbog toga ga treba kod pirjanja uvijek držati na laganoj temperaturi.
  • Maslac lako poprimi mirise iz okoline i postane užegao. Da se to ne bi dogodilo kod čuvanja u hladnjaku mora biti u što manjem kontaktu sa zrakom i svjetlosti. Dakle, ako ga držiš u hladnjaku, pohrani ga na hladnom i tamnom mjestu i u papirnatoj foliji li keramičkoj posudi predviđenoj za maslac. Možeš ga razlomiti na manje komadiće, dobro upakirati i čuvati u zamrzivaču do kraja roka trajanja (vidi na pakiranju). Neće izgubiti na aromi i teksturi. Ako je došao u dodir sa zrakom i postao lagano žućkast i proziran na nekim dijelovima, njih obavezno postruži kako se miris ne bi proširio na ostatak maslaca. Duže će zadržati svježinu i delikatan okus.
  • Korisno je pripremiti povrtne i mesne temeljce u većim količinama i zatim ih zamrznuti u male plastične kontejnere od oko pola litre. Na taj način ćeš uvijek imati spreman temeljac kad poželiš napraviti dobar rižoto ili neko drugo jelo tijekom tjedna kad nemaš puno vremena. Jednostavno odmrzneš i zagriješ.
  • Kada želiš peći, pržiti ili grilati meso uvijek ga izvadi sat vremena prije pripreme iz hladnjaka na sobnu temperaturu.
  • Nastoj ne upotrebljavati previše začina i namirnica u jednom jelu. Neka uvijek bude što jednostavnije i neka jedna od namirnica bude zvijezda jela.
  • Nemoj biti prestroga prema sebi, ponekad i iz pogrešaka na kraju ispadnu odlična jela.
  • Kuhaj češće. Vježbaj. Prihvati kuhanje kao igru. Nemoj smatrati kuhanje nečim što se mora raditi svaki dan. Sve je stvar perspektive. Ako se igraš bit će ti zabavno, ako te netko tjera – neće. Guštaj u svemu što radiš pa tako i u kuhanju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.