Zdravlje Zdravlje žena 24. lipnja 2023.

Smijete li se kupati u moru ako imate mjesečnicu?

žena more ljetovanje
Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada tijekom godišnjeg odmora započne mjesečnica, tuga i strah od kupanja duboko je usađen u ženske misli. Samo kupanje nije problem ako je more ugodno i ako se poštuju određena pravila.

Temperatura vode ne smije biti prehladna, prilikom kupanja trebate imati osjećaj ugode, a prije ulaska u vodu aplicirajte si tampon i nakon izlaska ga promijenite, savjetuje dr. sc. Ulla Marton.

Nakon kupanja promijenite tampon

Tampon trebate promijeniti neposredno nakon izlaska iz mora, zajedno s kupaćim kostimom i naravno pritom vodeći računa o higijeni ruku i kupaćeg kostima. Ženama s izrazito obilnim menstruacijama i s obilnim ugrušcima savjetujem da se konzultiraju sa svojim liječnikom koji poznaje njihov ginekološki nalaz, no ukoliko se mogu zadovoljiti  ''tehnički uvjeti'': promjena kupaćeg kostima, tampona i uložaka tijekom dana, u periodu kada menstrualno krvarenje pomalo jenjava (4, 5 i 6 dan ciklusa) ne postoje razlozi da se ne okupate tijekom godišnjeg odmora.

Utjecaj sunca

Sunčanje samo po sebi nema nikakvog štetnog utjecaja na duljinu i obim menstrualnog krvarenja, ali ipak morate biti neizmjerno oprezni prilikom izlaganja sunčevim zrakama zbog njihovog nepovoljnog djelovanja na kožu. Zaštitni faktori za kožu su nužni, kao i pokrivala za glavu, te poštivanje pravila neizlaganja izravno sunčevim zrakama tijekom podneva.

Zašto mjesečnica često izostaje na ljetovanju?

Vrlo često promjena dnevnog ritma mijena dana i noći može neposredno utjecati na duljinu trajanja menstrualnog ciklusa, a najčešće se to događa tijekom prelaska u novo godišnje doba. Također promjena dnevnog (radnog) ritma i popuštanje čimbenika stresa mogu dovesti do promjene u duljini menstrualnog ciklusa.

Ublažite simptome PMS-a

Naravno, PMS predstavlja veliku boljku mnogih žena i zasigurno nije najbolja opcija tijekom godišnjeg odmora. Velika količina akumuliranog stresa zbog ubrzanog i zahtjevnog načina života gdje ostaje minimalno vremena za nas same onemogućuje poniranje u dubinu problema. Period godišnjih odmora predstavlja razdoblje kada se može uhvatiti komadić vremena za sebe i započeti promjene u životnim navikama.
 

Možda te zanima... Što znači tamno crvena, ružičasta i tamno smeđa boja mjesečnice? Zdravlje
 

Izbacite kofein, čokoladu i mlijeko

Izlaganje velikoj količini dnevnog svjetla može ublažiti simptome PMS-a, kao i izbacivanje kofeina, gaziranih pića, čokolade, korištenje što manje mliječnih proizvoda (sladoleda, svježeg kravljeg sira, sira, mlijeka koje se može zamijeniti s rižinim ili sojinim mlijekom).

Dnevni unos multivitaminskih preparata

Tijekom nadolazeće menstruacije uvedite 500 mg kalcija, 100 do 150 mg magnezija na dan koji dovodi do relaksacije glatkog mišića, uzimanje 50 mg vitamina E dnevno, te unos omega 3 masnih kiselina, bilo kroz pripravke bilo konzumiranjem ribljeg ulja, a unos lanenih sjemenki ( 500 mg 4x dnevno) također može ublažiti simptome PMS-a.
 

lijekovi Možda te zanima... Ibuprofen i slični lijekovi mogu smanjiti menstrualno krvarenje Zdravlje Možda te zanima... Ginekologinja odgovara na 14 čestih pitanja o vagini Zdravlje

Tekst je iz arhive missZDRAVE i sada je ponovno objavljen. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      haris.bukvic

      Je li se ovo sada neko smije? Da se ovo kupa u moru. Ili, ovo tada ne smije. Jer meni sada ovdje. Nije ništa sada i jasno.

    • Default avatar -
      makan

      naravno da se možeš kupati, najbolje je na otvorenom moru

    • Default avatar -
      SilkyCoco

      Postoji i mentrualna čašica, ne samo tampon. ;)

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.