Dijeta 24. siječnja 2013.

5 koraka ublažavanja žudnje za hranom

Hranao
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dosljedno praćenje toga je li tvoja glad emocionalna ili tjelesna iziskuje vježbanje i strpljenje. Ako si iskusila emocionalnu glad, znaš koliko taj poriv može biti snažan. Čak i ako si sama sebi obećala ''Neću se prejedati'', emocionalna glad sve mijenja, tvrdi dr. Doreen Virtue u svojoj novoj knjizi ''Žudnja za hranom''' koja je izašla u izdanju Planetopije

Donosimo ti poglavlje iz knjige ''Žudnja za hranom''!

Čak i najpredaniji zdravstveni fanatik osjeti privlačnost hladnjaka te u njemu traži nešto čime bi zadovoljio silne žudnje. Ukinimo strašnu vlast koju emocionalna glad ima nad apetitom i prehrambenim navikama vratimo ti slobodu i mogućnost da kažeš : ''Ne, ne želim se prejedati!'' To ćeš učiniti tako što ćeš, kad sljedeći put osjetiš glad, prijeći pet koraka.

Kad sljedeći put osjetiš snažnu glad, pomoći će ti sljedeći koraci:

  1. Odredi petnaestominutno ''hlađenje''. Reci samoj sebi da ne smiješ jesti petnaest minuta. Ako i nakon petnaest minuta budeš željela jesti, moći ćeš to učiniti. Ali ćeš u sljedećih petnaest minuta prijeći sljedeća četiri koraka, a apetit će ti se vjerojatno smanjiti toliko da više nećeš imati želju za prejedanjem.
  2. Udalji se od hrane. Ako moraš, izađi iz kuće, ali se sljedećih petnaest minuta ne približavaj kuhinji. Emocionalno prejedanje često vodi ''automatskom'' ili ''odsutnom'' konzumiranju hrane, pri čemu nisi svjesna koliko jedeš. Prejedanje je moguće jednostavno izbjeći udaljavanjem od hrane. Osobno sam katkad morala uništiti hranu za kojom sam žudjela. Nije bilo dovoljno baciti kutiju keksa jer bih je jednostavno izvadila iz koša za smeće. Tada bih osjetila još veće gađenje prema sebi. U tim je trenucima bolje uništiti hranu (jeftinije je od psihoterapije ili liječenja bolesti povezanih sa suvišnom tjelesnom težinom!) ili je baciti iz ambalaže u koš za smeće kako ne bi bila jestiva.
  3. Ako tvoja glad dolazi iz usta, operi zube i popij veliku čašu vode (ali se petnaest minuta ne približavaj kuhinji!). Kad očistiš usta, riješit ćeš se okusa čokolade, cheeseburgera, keksa ili druge hrane za kojom žudiš, što će ujedno pomoći ublažiti emocionalnu glad. Voda će pomoći i ako žeđ pogrešno tumačiš kao glad (što se događa iznenađujuće često).
  4. Zapitaj se: ''Osjećam li strah, gnjev, napetost ili stid?'' To pitanje ne iziskuje duboku introspekciju. Odgovor se najčešće istog trena javi. Zapitaj se to i ubrzo ćeš čuti: ''Da, zabrinuta sam zbog financijske situacije''; ''Da, majčine riječi su me uvrijedile'' ili ''Da, ljubomorna sam jer sam vidjela kako je gledao onu ženu''. Sam čin iskrenog priznavanja osjećaja najčešće je dovoljan da ublaži glad. Emocionalna glad odražava neodgodivu potrebu za prikrivanjem bolne istine, misli ili osjećaja. To je jednako guranju prstiju u uši kad nešto ne želiš čuti! Ali, ako si već priznala svoje istinske osjećaje, nećeš osjećati potrebu da spas tražiš u hladnjaku.
  5. SGNS osjećaje zamijeni ljubavlju prema sebi. Marianne Williamson, predavačica i spisateljica koja se bavi metafizičkim temama, podsjeća te da strah iscjeljujemo preplavljujući ga ljubavlju. Kad se ispuniš ljubavlju, u tebi nema mjesta za negativne emocije. Sjećaš li se trenutaka kad si blaženo uživala u ljubavi? Sjećaš li se kako u tim trenucima nisi imali želju za prejedanjem?

Prati svoje emocije

  • Osjeti ''leptiriće'' u trbuhu. Usredotoči se na emocije i potraži bilo kakav nagovještaj ugode. To je treperenje prilično nalik uzbuđenju koje se javi prije nego što se dogodi nešto divno – osjećaj koji bi te obuzeo kad bi tvoje ime bilo pročitano kao ime pobjednika natjecanja ili netom prije nego što bi kao dijete otvorila dar. To je osjet ljubavi i sreće koji je uvijek u nama. Opazi ga i zamoli da se proširi u tebi. Zamisli kako se uzdižeš visoko iznad svih problema, kako letiš do trenutka u kojem osjećaš samo ljubav, mir i radosno iščekivanje. Kad iskušaš taj korak, točno ćeš znati o čemu govorim.
  • Ostani zaljubljena u ovaj trenutak. Sljedeća afirmacija ispunit će te unutarnjim mirom budeš li je ponavljala. Ona predstavlja tvoje nove osjećaje: ''Opraštam si, prihvaćam se i vjerujem samome sebi.''

Navedeni su koraci jednostavni i djelotvorni. Dojmit će te se brzina kojom iscjeljuju neprestane žudnje. Moji se osjećaji šire u osjet duboke partnerske ljubavi, slasniji od svih čokolada koje sam ikada pojela. Uz taj osjet doživljavam mir koji gotovo čudesno rješava sve probleme kojima sam okružena. Spokojna sam, učinkovitija i kreativnija, a ljudi mi prilaze s ljubavlju i susretljivo. Kakva divna alternativa strahu ili njegovim očitovanjima u obliku gnjeva, napetosti i stida!

Predlažem da sažmeš popis od pet koraka i fotokopiraš ga, kako bi ga nosila u novčaniku ili torbi.

Više o knjizi ''Žudnja za hranom'', dr. Doreen Virtue pročitaj u našoj čitaonici!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Iv19

      Čitam...i sve više i više mi se sviđa...baš mi to treba...ima sve smisla...probat cu to..hvala vam

    • Default avatar -
      martina1311

      Nika213- tako i meni dode.. najgore mi je kad se cijeeli dan umjereno i zdravo hranim i ponestane mi zdrave hrane za veceru i sta cu uzmem nes sto znam da mi nije dobro i onda nakon tog ude taj "vrag" i kaze "ah, vec si tak iionak pogrijesila" i udri.. pa se pretrpam svaceg.. :/

    • Default avatar -
      nika213

      Martina1311 - slažem se, samo recimo, meni zaljubljenost nema veze jer ja jedem i kad sam sretna :-))))) ali ove prethodne točke mi definitivno pomognu- a posebice osjećaj ujutro kad znam da večer/dan prije nisam pretjerala...ali nei put kao da je vrag u meni pa ga trpam i trpam :-/

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.