Ljepota i relax 20. lipnja 2013.

7 štetnih sastojaka u gelu za tuširanje

Tusiranjeups
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jutarnje je tuširanje puno više od ugode, zapravo to je odličan način za lijep početak dana. Para koja se stvara tijekom tuširanja otvara pore, čime se povećava apsorpcija sastojaka iz gela za tuširanje. Zbog pare isto tako i udišemo neke od sastojaka, a ako su oni kvalitetni, para i toplina će povećati njihovu učinkovitost. No, što ako nisu?

Čitaj deklaracije

Gel za tuširanje je luksuzna alternativa krutom sapunu. Mnogi komercijalni brendovi u svojoj ponudi nude gelove za tuširanje koji sadrže puno neprovjerenih i nereguliranih sastojaka (na primjer, FDA nema ulogu u odobravanju sastojaka koji se koriste u proizvodnji gelova za tuširanje u SAD-u). Proizvodi za tuširanje čine veliki udio u prodaji proizvoda za osobnu higijenu. No, jesi li ikada bacila pogled na deklaraciju nekog mirisnog svilenkastog gela koji svakodnevno koristiš, a vjerojatno si ga odabrala zahvaljujući primamljivoj reklami ili lijepoj ambalaži? Znaš li doista što se nalazi u tim proizvodima koje svakodnevno obilno nanosiš na svoje tijelo? Znaš li koliko su sigurni takvi proizvodi?

Ono smo što naša koža jede

Poznata ti je izreka ''Ono smo što jedemo''. Ista bi se mogla primijeniti i na tvoju kožu: ''Ono smo što naša koža jede''. Jesi li znala da nanošenje pojedinih tvari na kožu ima sličan učinak kao da si ih pojela, a ponekad čak i gori?

Nemoj zaboraviti da topla para tijekom tuširanja:

  • Otvara pore na tvojoj koži
  • Ubrzava apsorpciju kemijskih tvari u vaš organizam
  • Potiče isparavanje od 70 do 90 posto kemikalija pa ih udišemo te one kroz pluća dospijevaju u naš organizam

S obzirom na to da se proizvodi poput gelova za tuširanje koriste svakodnevno, možemo samo zamisliti koliko se ostataka kemikalija nakuplja u našem organizmu tijekom godina.

Što se nalazi u bočici tvojeg omiljenog gela za tuširanje?

Veliki dio ovih proizvoda sadrži šest osnovnih grupa sastojaka koji osiguravaju učinkovito čišćenje, stvaranje pjene i vlaženje kože:

  • Voda - glavni sastojak gelova za tuširanje. Djeluje kao tekuće otapalo za ostale sastojke
  • Emulgatori – povezuju vodenu i masnu fazu; povećavaju stvaranje pjene i zgrušavaju proizvod, dajući mu gelastu teksturu
  • Deterdženti - koriste se za čišćenje kože
  • Tenzidi - stvaraju pjenu prilikom nanošenja gela na kožu
  • Konzervansi - sprječavaju kvarenje proizvoda
  • Miris - mnogi gelovi sadrže miris koji prikriva miris kemikalija i ostalih sastojaka i čine gel ugodnim iskustvom. Mirisi koji se koriste u gelovima za tuširanje uglavnom su sintetski. Neki su derivati eteričnih ulja i prirodni biljni ekstrakti.

Na sljedećim stranicama doznaj kojih 7 sastojaka treba izbjegavati u gelovima za tuširanje i koje prirodne gelove možeš koristiti.

Izbjegavaj ovih 7 sastojaka

Sedam sastojaka koje treba izbjegavati u gelovima za tuširanje (ali i u bilo kojem drugom proizvodu):

  1. Natrij lauril sulfat (SLS/SLES): tenzid, deterdžent i emulgator koji se upotrebljava u tisućama kozmetičkih proizvoda, no i u industrijskim sredstvima za čišćenje. Prisutan je u gotovo svim šamponima, pastama za zube, gelovima za tuširanje, tekućim sapunima, deterdžentima za pranje i kupkama te solima za kupanje. SLS se može dobiti i iz kokosa, pri čemu je tijekom procesa proizvodnje SLES/SLS kontaminiran s 1,4 dioksanom, karcinogenim nusproduktom. SLS je natrijeva sol lauril sulfata. SLS narušava prirodnu vlažnu barijeru kože, lako prodire u kožu te omogućuje ostalim kemikalijama da prodru u kožu, povećavajući propusnost kože za 100 posto. U kombinaciji s ostalim kemikalijama, SLS stvara ''nitrozamin'' koji je potencijalno kancerogen. Istraživanja povezuju SLS s iritacijama kože i očiju, toksičan je za organe, posebno za reproduktivni sustav te okoliš; remeti rad endokrinih žlijezda, neurotoksičan je, izaziva promjene na stanicama, mutacije i rak. Napomena: Natrij hidroksipropilfosfat laurilglukozid krospolimer, natrij koko-glukozid tartarat i natrij kokoil glutamate možda zvuče slično, ali su u stvari blagi, neiritirajući, potpuno prirodni, biljni tenzidi.
  2. Dioksan: dolazi u velikom broju proizvoda kao dio PEG (polietilen glikol), polisorbata, lauret I etoksiliranih alkohola. Ovi su sastojci obično kontaminirani s visokom koncentracijom visokohlapivog 1,4 – dioksana koji se lako apsorbira putem kože. Istraživanja su pokazala da je karcinogen za ljude, toksičan za mozak, centralni živčani sustav, bubrege i jetru. Izbjegavajte sve proizvode na kojima se na etiketi spominje etoksilacija, što uključuje: myreth, oleth, laureth, ceteareth, bilo koji drugi eth, PEG, polyethylene, polyethylene glycol, polyoxyethylene ili oxynol u sastavu proizvoda.
  3. Parabeni (butilparaben, propilparaben, metilparaben i etilparaben): jako se puno koriste kao konzervansi. Iako neki znanstvenici smatraju da nije provedeno dovoljno istraživanja, jedan dio njih tvrdi da su opasni za naše zdravlje, jer narušavaju hormonalnu ravnotežu (ponašaju se kao estrogeni) – povećavaju rizik od pojave karcinoma dojke, karcinoma kože, djeluju na prostatu.
  4. Propilen glikol: česti sastojak u proizvodima za osobnu higijenu. Povezuje se s dermatitisom, abnormalnostima na bubrezima i jetri, može usporiti rast stanica ili uzrokovati iritacije na koži.
  5. Dietanolamin (DEA): DEA brzo reagira s konzervansima koji sadrže nitrite ili tvari njima onečišćene pri čemu se stvara nitrozodietanolamin (NDEA), poznat kao potencijalni karcinogen (povezuje ga se s rakom želuca, jednjaka, jetre i mokraćnog mjehura. DEA također blokira apsorpciju holina (spada u vitamine B kompleksa), neophodnog za rad mozga.
  6. Miris: mirisi u gelovima za tuširanje obično su sintetskog porijekla, dobivaju se od naftnih derivata i mogu iritirati i isušivati vašu kožu. Toluen se nalazi u mnogim sintetskim mirisima. Kronična izloženost se povezuje s anemijom, smanjenim brojem krvnih stanica, oštećenjem jetre i bubrega a ometa i razvoj fetusa. Sintetski su mirisi često stabilizirani s ftalatima koji oponašaju estrogen u našem organizmu te se smatraju potencijalno kancerogenima. Napomena: Odlična alternativa sintetskim mirisima su mješavine eteričnih ulja i /ili voćni i biljni ekstrakti (na deklaraciji su navedeni kao ''prirodan miris'').
  7. Triklosan: djeluje antibakterijski, dodaje se u mnoge tekuće sapune i gelove za tuširanje. Povezuje se s rastućim problemom otpornosti bakterija na antibiotike. Kad se triklosan pomiješa s klorom iz pitke vode, stvara se kloroform, koji je Agencija za zaštitu okoliša (Environmental Protection Agency – EPA) klasificirala kao kancerogenog za ljude. A kada se iskombinira s ostalim popratnim sastojcima koji se koriste za dezinfekciju pitke vode, kloroform može povećati koncentraciju opasnih trihalometana (THMs) iznad maksimalnih dopuštenih količina koje propisuje EPA. Trihalometani dokazano izazivaju rak kod laboratorijskih životinja, a popratni sastojci za dezinfekciju u vodi iz slavine povezuju se s problemima s reproduktivnim sustavom i kod čovjeka i kod životinja.

Štetni sastojci

Ovi štetni sastojci ne samo da se apsorbiraju u kožu, već ulaze u kanalizaciju, onečišćujući tako okoliš i hranidbene lance. Pretpostavljam, da nakon svega ovoga ne želiš na svoju kožu stavljati triklosan, SLS, dioxane, DEA, toluen, sintetske mirise i propilen glikol, uz sve ostale kemikalije koje ovdje nisu ni spomenute. Puno je bolja opcija koristiti proizvode za kupanje i tuširanje koji sadrže prirodne i organske sirovine. Zato je moja preporuka odabir samo prirodne i organske kozmetike, pri čemu trebate biti oprezni.

Kad organsko nije organsko?

Budi oprezna kod izbora proizvoda za tuširanje jer oznaka na proizvodu ''organsko'' i ''prirodno'' nije uvijek jamstvo kvalitete proizvoda.

Često se događa da je na gelu za tuširanje izdvojen jedan prirodni i/ili organski sastojak, pa tako stječemo dojam da se radi o prirodnom i/ili organskom gelu, a on u stvari sadrži vrlo malo organskih ili prirodnih sastojaka. Neki pak gelovi sadrže sastojke dobivene iz prirodnog izvora, ali uz puno stupnjeva obrade, a sadrže i sintetske komponente te naftne derivate (stoga takvi gelovi za tuširanje često sadrže 1,4 – dioksan). Zato, da bi se zaštitila, pažljivije čitaj deklaracije, a kad to jednom napraviš bit će ti lakše izabrati željeni proizvod.

Kozmetika kojoj možeš vjerovati

Novi Dr. Hauschka balzami za tuširanje – jedinstveni mirisi za jedinstveni doživljaj tuširanja. Da, balzami, a ne gelovi za tuširanje. Zašto? Jer su puno nježniji, kremastiji i bogatiji jer sadrže:

  • ekstrakt dunjinih sjemenki koji aktivira kožu i jača njezinu sposobnost primanja i zadržavanja vlage
  • novu, izrazito nježnu mješavinu šećernih tenzida
  • dragocjena biljna ulja suncokreta i avokada

Ovisno o osobnom afinitetu, trenutnom raspoloženju i dobu dana možeš izabrati:

  • Balzam za tuširanje od limuna i limunske trave
  • Balzam za tuširanje od lavande i sandala
  • Balzam za tuširanje od badema
  • Balzam za tuširanje od ruže

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.