Dijeta 15. siječnja 2023.

Nutricionist objašnjava pomažu li cimet i med kod mršavljenja

Foto: shutterstock Cimet i med
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedna naša čitateljica je s namjerom da smršavi počela redovito pripremati napitak od meda i cimeta. Nutricionist Nenad Bratković pojasnio je zašto med ipak nije preporučljiv u procesu mršavljenja te kakav cimet se smatra povoljnim za regulaciju šećera u krvi

Javila nam se čitateljica s upitom i informacijom kako je čula da kombinacija meda i cimeta (cejlonskog) može pomoći pri mršavljenju. '"Počela sam piti napitak od ta dva sastojka. Međutim, negdje sam pročitala da ljudi koji imaju krvnu grupu B+ ne smiju konzumirati cimet pa me to razočaralo. Zanima me smijem li nastaviti to koristiti ili ne? Cilj mi je mršavljenje".

Nutricionist Nenad Bratković tvrdi kako med, koliko god bio izuzetno zdrav, kao centralna namirnica ne zauzima mjesto u mršavljenju. ''Med je uistinu izuzetno zdrav, koristan, bogat antioksidansima, ali i obiluje prirodnim šećerima: fruktozom i glukozom koju valja potrošiti tjelesnom aktivnošću. Stoga, ako niste tjelesno aktivni, odnosno ako ne vježbate, prekomjerni unos meda mogao bi vas dovesti do razočaranja. Neovisno o krvnoj grupi koju imate. No, to ne znači da ne možete staviti med u šalicu poluohlađenog čaja (zelenog ili cejlonskog ili Earl Grey čaja) koji je ciljano koristan u mršavljenju. Cimet ( i to cejlonski, ne kasija) jako je koristan u regulaciji šećera u krvi.''

Možda te zanima... Udar na masne naslage na trbuhu: 8 savjeta autorice "Flat Tummy Club" Dijeta

Cejlonski cimet snižava glukozu u krvi

''Naposljetku, imajte na umu da vam ni cimet ni čaj, a ni med neće pomoći kao spasonosne namirnice ako baza vaše prehrane nije uređena, i u kalorijskom i u nutritivnom smislu.'' Bratković dodaje kako je cejlonski cimet, osim što je povoljan u snižavanju glukoze u krvi (GUK), dobar i u regulaciji glikemije. ''Bitan je način pripreme zelenog čaja (temperatura i duljina infuzije - umakanja čajne mješavine) kako bi se optimizirala ekstrakcija polifenola iz zelenog čaja.

Valja imati na umu da veće količine čaja koje sadrže i tein, odnosno kofein, mogu izazvati i promjenu u GUK, i to hiperglikemiju. Tipično to mogu uzrokovati doze iznad 250 mg kofeina (2 i pol šalice čaja). Isto tako, ne treba niti pretjerivati sa žličicama cimeta u jednom obroku kako ne bi došlo do hipoglikemije, cilj je umjerenost. Opreza nikad dosta pa ponekad valja 'puhati na hladno'".

Možda te zanima... Treba li članu obitelji reći da je debeo, ako mu je ugroženo zdravlje? Zdravlje

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar Kiki44
      Kiki44

      Shalala,kad praviš napitak od meda i cimeta ne moraš se pridržavati onih dvije žlice meda.Ja popijem sam cimet,a možeš staviti meda tek toliko da ti je napitak ukusniji.Med je zdrav,ali je i kaloričan,kako je g.Bratković naveo,bolje ga ne konzumirati previše ako ti je cilj mršavljenje.I da ti kažem iz mog iskustva:bez reguliranja prehrane,hodanja svakodnevno barem 30min ili tjelovježbe,nema mršavljenja.Pokušaj proučiti prehranu prema krvnoj grupi.I slušaj svoj organizam pa ćeš vidjeti da prehrana u skladu s krvnom grupom ima smisla.Moja šogorica je išla na ispitivanje intolerancije na hranu i podudaraju joj se nalazi onoga na što je intolerantna sa savjetima prehrane prema krvnoj grupi.Izbavi šećere i ugljikohidrate,jedi više voća i povrća,hodaj i sve drugo ti je onako uz put(med i dimet i svi ostali čudotvorni proizvodi od kojih bi svi mi na brzinu smršavili).Med i cimet je dobro piti za reguliranje probavei također za reguliranje glukoze u krvi.Eto,toliko od mene!Pozdrav!

    • Default avatar -
      shalala

      ono što mene zanima i nisam pronašla, zapravo je pitanje koliko dugo je potrebno napitak piti i da li treba napraviti pauzu i sl.

    • Default avatar -
      shalala

      Ja sam negdje pročitala da u napitak ide jedna jušna žlica cimeta i dvije jušne žlice meda. Postupak je isti kao i dolje opisan. No mene upravo brinu te dvije velike žlice meda. U dva dana koliko to pijem dobila sam samo prišteve.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.