Zdravlje 02. svibnja 2024.

Mislila je da ima poteškoća zbog mamurluka, ali je nakon jakih migrena otkrila da ima neizlječivi tumor

Foto: Unsplash+ Ilustracijska fotografija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Britanka Ella Pick (19) se tijekom ljetnog odmora na grčkom otoku sa svojim prijateljicama počela osjećati loše, ali je za sve okrivila mamurluk. No, nakon liječničkog pregleda, otkrila je da ima neizlječivi tumor na mozgu.

Njezini simptomi pogoršali su se kada se vratila s ljetnog odmora. "Pritisak u stražnjem dijelu glave bio je strašan. Uvijek sam patila od migrena, ali nikad u tolikoj mjeri", rekla je Ella, prenosi Daily Mail. Tada joj je lijevo oko "skrenulo" prema sredini lica i otišla je na pregled očiju. Hitno je prevezena u bolnicu nakon posebno jake migrene.

Liječnici su otkrili kvržicu na mozgu i ispostavilo se da Ella ima neizlječivi tumor na mozgu - difuzni gliom središnje linije. Tumor se također ne može operirati, a u srpnju prošle godine liječnici su joj rekli da ima otprilike još 12 mjeseci života. Zbog tumora je morala odbiti intervju za radno mjesto kabinskog osoblja, što je bio njezin posao iz snova. Isto tako, trenutno ne osjeća nikakve emocije, odnosno osjeća se "umrtvljeno", ali želi stvoriti što više uspomena s prijateljima i obitelji u vremenu koje joj je preostalo. "Ne mogu točno znati koliko dugo vremena još imam jer ne mogu napraviti biopsiju zbog mjesta na kojem se tumor nalazi. Ako bi napravili biopsiju, vjerojatno bih ostala paralizirana", dodala je Ella. 

Unatoč svemu, odlučila se vratiti na posao i pokušava živjeti što normalnije. Prošle je godina morala i na radioterapiju koja je trajala šest tjedana u nadi da će usporiti napredovanje tumora. Nakon zadnjeg pregleda, otkrila je da njezin tumor ne raste nakon liječenja, a bila bi spremna isprobati i ostale vrste liječenja. "Nikada ne očekuješ da će ti se ovako nešto dogoditi s 18 godina. Nisam još ni potpuno svjesna svega, iako dijagnozu imam već neko vrijeme. Samo pokušavam raditi onoliko koliko mogu i ostati pozitivna", rekla je Ella. 

Možda te zanima... Sedam simptoma tumora na mozgu koje je važno prepoznati Zdravlje

Što je difuzni gliom središnje linije?

Iako se obično pojavljuje kod djece, difuzni gliom središnje linije brzo raste te se može pojaviti i kod odraslih. Prema Brain Tumor Charity, raste u središnjoj liniji, između dviju polovica mozga, i većina od njega umire godinu dana nakon što se pojavi. Simptomi koji se mogu pojaviti su:

  • problemi s ravnotežom i hodanjem
  • slabost u rukama i nogama
  • poteškoće u kontroli izraza lica
  • poteškoće u govoru
  • problemi s gutanjem i žvakanjem
  • dvostruki vid ili probleme u kontroli pokreta očiju
  • mučnina
  • umor
  • glavobolja, posebno ujutro. 
glavobolja Možda te zanima... Kada glavobolja signalizira tumor na mozgu? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.